Dnevnica i do 4.000 dinara: Da li biste radili ovaj sezonski posao?

branje borovnica
0

Od početka maja pa sve do sredine oktobra aktuelni su sezonski poslovi, posebno oni koji se rade u oblasti poljoprivrede. Sezona branja malina trenutno je u jeku, ali postoji još jedan posao koji podrazumeva branje voća, a plaća se još bolje. U pitanju je berba borovnica, a dnevnica je gotovo duplo viša nego za branje malina.

Kolike su dnevnice

Cena branja malina skočila je u odnosu na prethodnu  godinu pa se može očekivati da će ove sezone porasti cena i za branje borovnica. Prošle godine, berači su tražili dnevnice u vrednosti od oko 4.000 po danu, zapravo i sami uzgajivači su im toliko nudili. 

Sve više ljudi je ušlo u biznis sa borovnicama, jer je isplativ. Stručnjaci procenjuju da su one za Srbiju “nove maline”, a to znači da postoji šansa da dožive istu svetsku popularnost.

Kako se pravilno beru borovnice 

Berba borovnice traje u periodu između 6 i 8 nedelja s obzirom na to da postoje rane, srednje rane i pozne sorte. Isključivo se beru zreli plodovi plave boje, dok su crvenkasti plodovi poluzreli i kiselog ukusa. Za sakupljanje borovnica mogu se koristiti i male kofe, ali onda može doći do oštećenja peteljki. 

Za ovo voće postoji i određeni način branja koji je dozvoljen i kojeg se svi berači moraju pridržavati – borovnica može da se bere samo ručno i beraljkama koje ih beru odozdo. Branje  beračicama koje svojim „češljevima“ uništavaju plod u fazi zrenja strogo je zabranjeno.

 

Koliko berači nakupe plodova za jedan dan

Iskusan berač tokom 4-5 sati aktivnog branja ukoliko bere ručno, kako je propisano, može da nabere između 5-6 kilograma.

Jedan berač za puno radno vreme može napuniti i do 60 – 80 kutijica. Tokom berbe važno je odvojiti krupnije od sitnijih plodova, jer krupniji dostižu višu cenu na tržištu

Prednost borovnica u odnosu na maline je ta što su plodovi postojaniji i nisu tako osetljivi, pa je i beračima na izvestan način lakše.

 

Isplata zarade odmah

Poljoprivrednici tokom nekoliko poslednjih sezona sve teže dolaze do radne snage pa zbog toga berači više ne čekaju na isplatu zarade. Ujedno zbog poznatih lekovitih svojstava borovnica je veoma tražena na tržištu, kako na domaćem tako i na stranom na kojima već godinama drži jaku cenu, daleko veću od malina. 

Po dogovoru sa poslodavcima plaćanje se obično odvija na dnevnom ili sedmičnom nivou.

 

Uslovi za rad 

 

Da li je potrebno da imate prethodno iskustvo u branju borovnica? Najčešće nikakvo prethodno znanje nije potrebno. Berači dobijaju instrukcije za branje kojih se treba strogo pridržavati.

 

Za berače je obezbeđen smeštaj ili prevoz iz okolnih mesta i sela. Za ovaj posao najviše se prijavljuju studenti, pa čak i srednjoškolci tokom raspusta.

 

 

Nadamo se da su Vam informacije u vezi sa branjem borovnica bile korisne. Na našem sajtu možete pročitati koji su to poslovi koje mladi najčešće rade tokom leta. Sajt ujedno možete pretražiti i prijaviti se za neki od sezonskih poslova koji su trenutno u ponudi.

Puno sreće u potrazi!

Slične vesti