Jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji: Sve o poslu dostavljača

sve o poslu dostavljaca
0

Od početka epidemije korone i vanrednog stanja doživeo je pravi procvat u Srbiji – za posao dostavljača nije potrebno ispuniti puno uslova. Reč je o zanimanju koje Vam može obezbediti i više nego solidna mesečna primanja u zavisnosti od toga koliko sati dnevno ste u mogućnosti da radite.

Kako i zašto je ovo zanimanje doživelo ekspanziju?

 

Odlasci u restorane postali su rizični i sve je više onih ljudi koji se odlučuju na poručivanje hrane i uživanje u njoj kod kuće. Istraživanja pokazuju da je broj onih koji kupuju od kuće tokom pandemije porastao na preko 350.000. 

 

Podaci Agencije za privredne registre govore da su se preduzetnici tokom prošle godine najviše odlučivali da pokrenu biznis poput pokretnog ugostiteljskog objekta. 

 

Osim tri velike kompanije koje su u potrazi za dostavljačima mnogo je manjih ugostiteljskih objekata pokrenulo sopstvene službe dostave.

 

Kolika je plata dostavljača?

Kada govorimo o Beogradu pojedini dostavljači, prema sopstvenim navodima, uspevaju da zarade i preko 150.000 dinara za mesec dana. Realan prosek je oko 100.000 dinara za glavni grad, dok su zarade u manjim gradovima upola manje. Imajući u vidu da je u pitanju posao za koji nije potrebna bilo kakva obuka, kvalifikacija, niti posebno znanje, zarada je visoka u odnosu na druge poslove u sličnom rangu. 

 

Pored plate dostavljači uzimaju i bakšiš koji, baš kao i ugostiteljskom poslu, zna da varira od dana do dana. Ono što se generalno zna je da svakako nije u pitanju suma za zanemarivanje.

 

Profil radnika

 

Na tri vodeće platforme kod nas prethodne godine bilo je zaposleno oko 3.000 dostavljača odnosno kurira. Većina je radila u Beogradu, zatim Novom Sadu i Nišu. Među dostavljačima su osobe stare između 20 i 50 godina. Specifično za njih je što su potpuno različitog obrazovanja, a neretko se među njima nađu i sportisti (najčešće biciklisti). 

 

Dostavu biciklom ili čak peške vrše oni mlađi; posao uglavnom rade muškarci, a žene su prava retkost.

 

Prednosti posla dostavljača

Najveća prednost ovog posla je fleksibilno radno vreme, tako da mnogi rade isključivo u vreme kada im odgovara ostavljajući prostora za odmor i(li) druge obaveze, dok se neki odlučuju za fiksnu zaradu i dostupnost u vidu spojenih 8 ili više sati dnevno.

Dostavljači sami obezbeđuju prevozno sredstvo, a prema njihovim procenama motor je najisplativiji. Biciklisti rade dostave na kraćim relacijama, dok je za motor i automobile obezbeđeno gorivo.

 

Sezonski posao ili posao za stalno

Najveći broj najmlađih dostavljača iskoristio je ovo i prethodno leto da posao radi u vidu sezonskog. Posao se takođe može raditi kao privremen, uz ugovore na tri meseca, godinu dana, ali i za stalno.

 

Budućnost posla dostavljača

Svedoci smo novih dešavanja na tržištu rada i promena od kada je pandemija uzela maha. Da li će potražnja za dostavljačima iznenada splasnuti? Čini se da neće. 

Da će za dostavljače biti sve više posla potvrđuju najnovije najave o velikim investicijama. 

Prema glasinama jedna od kompanija planira da uloži čak 450 miliona evra u jačanje pozicije na 20 tržišta, među kojima je i Srbija.

Na našem sajtu možete ispregledati kompletnu listu poslova za koje se traže radnici. Ukoliko niste sigurni kako da napravite upečatljiv CV to možete jednostavno učiniti registracijom na našem sajtu.

Slične vesti