Kako da pobedite tremu pred razgovor za posao

job-interview-TSBEL9R
0

Sjajne vesti – pozvani ste na razgovor za posao! Ma koliko žarko želeli neki posao, bilo sezonski ili na neodređeno vreme, ma koliko puta prolazili kroz proces selekcije, izuzetno je teško savladati i najmanji osećaj treme.

Ko će sedeti preko puta Vas ili Vas intervjuisati putem video poziva, da li znate sve što je u vezi sa otvorenom pozicijom potrebno, hoćete li se prikazati u najboljem svetlu….

Mi verujemo da hoćete uz nekoliko jednostavnih, ali efikasnih trikova.

Kako da se izborite sa neprijatnim osećanjima i pobedite tremu pred razgovor za posao i pokažete Vaše “najbolje ja”?

➡Predlažemo nekoliko proverenih tehnika:

Saznajte o kompaniji sve što možete

Posetite sajt kompanije, njihove društvene mreže, upamtite korisne i važne informacije. Čime se kompanija bavi, šta bi tačno bila vaša zaduženja, saznajte što više možete i bićete korak isped drugih kandidata. 

Izbegnite sve što može da Vas stresira

Probudite se na vreme. Zaobiđite kafu ili možda previše kafe. Obucite odeću koja vas neće stezati ili zbog koje ćete se pred sam polazak pitati da li ste se prikladno obukli. Važno je da znate gde se firma tačno nalazi, da ne biste došli u situaciju da se izgubite ili zakasnite. 

Da li ste poneli sve što je potrebno?

Sa idejom da ste došli spremni sve će biti mnogo jednostavnije. Da li ste poneli sa sobom sledeće:

  • CV
  • Propratno pismo
  • Preporuku
  • Licencu (ukoliko je potrebna)
  • Sertifikate

Pripremite odgovore

Kako izgleda Vaš CV? Da li je dovoljno koncizan i jasan, da li između poslova postoji velika vremenski razmak? Zbog čega ste dali ili dobili otkaz na prethodnim poslovima? Kakav odnos ste imali sa šefom, bivšim kolegama? Šta je do sada bio Vaš najveći poslovni uspeh i kako se ponašate u kriznim situacijama?

Pitanja, pa i onih nezgodnih zaista je puno. Potrebno je da o gore navedenim dobro razmislite i smislite odgovore koji Vas neće unazaditi u procesu selekcije.

Intervjuišite Vi regrutera

Zvuči pomalo čudno, ali zapravo je jako važno da i sami pripremite pitanja i zamolite na pravi način regrutera da Vam opiše atmosferu, uslove rada, mogućnosti same kompanije.

Šta biste mogli da pitate regrutera:

  • Da li je potrebna obuka ili trening pre nego što počnem da radim? 
  • Da li se radi prekovremeno, ili vikendom? 
  • Šta je po vašem mišljenju najveći izazov na ovom poslu? 
  • Kada očekujete da počnem da radim?

Kad vas nervoza preplavi

Učinili ste sve što je trebalo, ali Vas nervoza i trema ne napuštaju. Ne zaboravite – prirodno je osećati nervozu, bilo da ste stidljivi ili jednostavno pod pritiskom razmišljajući o utisku koji ćete ostaviti tokom intervjua.

Dajte sebi vremena prilikom odgovaranja na pitanja. Nekoliko sekundi regruteru neće značiti mnogo, ali Vama hoće. Ne žurite, saberite misli, odgovorite polako i shvatićete kako se kockice same lagano sklapaju.

Razmišljajte o intervjuu kao o razgovoru

Razgovor za posao ne zove se bez razloga tako. Da, neko će Vas intervjuisati, ali preko puta Vas je stvarna osoba koja želi da Vas upozna i sazna zašto se najbolji izbor za njihovu kompaniju.

Setite se, niste samo Vi nervozni, vrlo je moguće i da je regruter nervozan.

Zato uđite sa najlepšim mogućim osmehom u prostoriju i “osvojite” HR-a na prvi susret.

Da li ste trenutno u potrazi za poslom? Na našem sajtu možete ispregledati veliku ponudu sezonskih poslova, a na blogu pročitate korisne savete u vezi sa zaposlenjem.

Slične vesti