Kako napisati CV ukoliko nemate radnog iskustva

kako napisati cv ako nemate radnog iskustva
0

Da biste dobili posao od Vas se traži iskustvo, a da biste stekli iskustvo prvo morate da radite neki posao – začarani krug, zar ne?

 

U današnjem tekstu potrudićemo se da Vam damo najbolje moguće smernice  kako napisati CV , koji će privući pažnju regrutera ili poslodavca, iako nemate prethodnog radnog iskustva.

 

 Pokazaćemo Vam kako da iskoristite relevantno iskustvo koje već imate (a zaboravili ste da ga imate ili da je relevantno) da biste dobili posao koji želite. Kako da napišete biografiju od početka do kraja, na koje delove je važno posebno da se usredsredite? Pažljivo čitajte naredne redove, odgovori su tu

 

Šta se u oglasu za posao tačno traži

Dovoljno je da pročitate oglas za posao pa da izvučete najvažnije zaključke – koji su to zahtevi koje kandidati moraju da ispune, koje veštine Vaš potencijalni poslodavac najviše ceni. Ukoliko posedujete takve veštine i osobine obavezno ih istaknite.

Nemate radnog iskustva, ali ste završili srednju školu (studije)

Svaki kandidat završio je neku školu. Ukoliko imate završenu srednju školu, Višu ili studije koje su tražene za specifičnu poziciju, podrobno opišite sva znanja koja ste tokom školovanja stekli. Da li ste učestvovali u vannastavnim aktivnostima, da li ste se isticali na praksi, da li ste možda išli na takmičenja? Umesto preporuke bivšeg šefa sa prethodnog posla, preporuku možete dobiti i od profesora ili mentora.

Praksa i volonterski rad

Stručna praksa koja je redovna u srednjim školama odličan je pokazatelj Vašeg praktičnog znanja i želje da učite. Prakse se najčešće obavljaju u javnim preduzećima i državnim institucijama. Praksu možete navesti kao radno iskustvo tako što ćete izlistati sva zaduženja koja ste imali.

Sličan praksi i volonterski rad je na ceni budući da dopunjuje CV, ali i da najčešće podrazumeva niz aktivnosti i zaduženja koja na isti način obavljaju i zaposlene osobe koje za to primaju novčanu nadoknadu. 

Pozicije volontera neretko su jasno definisane, tako da za Vaš CV možete iskoristite iksustvo u radu na projektima, u okviru škole ili fakulteta. Ukoliko imate preporuku ili dokaz o uspešno vođenom ili završeno, projektu bićete korak ispred drugih kandidata.

 

CV za pozicije bez radnog iskustva

Postoje oglasi u kojima se ne očekuje i ne traži prethodno iskustvo kandidata. Ma koliko olakšavajuće zvučala ova činjenica, u biografiju ipak nešto morate napisati. Dopunite CV informacijama kao što su hobiji i interesovanja.

Vodite računa da interesovanja imaju nešto zajedničko sa poslom za koji se prijavljujete (na primer hobi Vam je kreativno pisanje, a prijavljujete se za posao novinara).

Veštine koje svi poslodavci vole

Ne zaboravimo da svaki CV sadrži informacije o Vašim veštinama, pa zašto bi bilo drugačije ukoliko nemate iskustva?

Da li ste elokventni, komunikativni, da li ste kreativni? Možda Vas “krasi” analitičko razmišljanje, možda brzo učite ili ste sjajan organizator. Što je duža “probna” lista poželjnih osobina, to bolje. Na kraju možete izbaciti sve što Vam se čini prenaglašeno, suvišno ili nedovoljno bitno   

 

Na našem sajtu možete izlistati brojne sezonske poslove među kojima ima i onih za koje nije neophodno prethodno radno iskustvo.

Ukoliko ipak niste sigurni kako da napravite CV to možete jednostavno učiniti registracijom na našem sajtu.

Slične vesti