Ovo su najplaćeniji sezonski poslovi u Srbiji!

Close up portrait of handful of fresh raspberries
4 Komentara

Sredinom maja je vrhunac ponude sezonskih poslova, a najplaćeniji su poslovi promocije, fizički poslovi selidbe i na građevini, kao i oni u ugostiteljstvu, gde se dnevnice kreću i do 3.500 dinara.

Sezona ovih poslova traje od početka maja do sredine oktobra. Jedan deo čine privremeni poslovi, kao što je branje voća ili ugostiteljski poslovi, a drugi zamena radnika koji su na odmoru.

Najveća ponuda poslova je upravo sredinom maja, ali se javlja i periodično u doba velikih manifestacija i festivala, otvaranja letnjih bašti, sezone kupanja na rekama, a zbog sve većeg broja trgovinskih lanaca u Srbiji, sve više ima i povremenih poslova promocije, koji su među bolje plaćenim.

Sezonski poslovi najviše odgovaraju studentima, ali u poslednje vreme poslodavci sve češće traže i one koji nisu studenti, i one koji mogu vezano da rade nekoliko meseci, bez prekida.

– Poslodavci su spremni da plate i veću stopu doprinosa na zaradu, jer se takvim osiguranicima koji nisu na školovanju ili su stariji od 26 godina obračunavaju se pune stope, kao i za sve zaposlene radnike. Za to vreme zadruga ih prijavljuje na obavezno socijalno osiguranje, što podrazumeva i upis penzijskog staža – kažu iz jedne omladinske zadruge.

Najslabije su plaćeni poslovi vozača automobila, radnika u magacinu, redara i obezbeđenja – od 150 do 200 dinara na sat, dok nešto više mogu da zarade operateri i administrativni radnici – od 150-230 dinara na sat.

– Najplaćeniji sezonski poslovi često nisu i najbolji. Dnevnice za najteži fizički rad na gradilištu ili selidbama nosi dnenicu do 2.000-3.000 dinara. Međutim, dešava se da bolji poslodavci plaćaju i veće dnevnice za isti posao od uobičajenog cenovnika. To je slučaj sa “ad-hok” poslovima, kada je u pitanju hitan servis, ili kada su poslodavci zadovoljni uslugom, pa uplate bonus- objašnjavaju.

Iz jedne beogradske zadruge kažu da su najplaćeniji sezonski poslovi branje voća (dnevnica 1.800-2.500 dinara), zatim selidbe (2.000-3.000 dinara po turi), fizički radnici na gradilištu (dnevnnica do 2.500), konobari i šankeri (dnevnica do 2.500), operateri na računaru (satnica do 350 dinara).

Prijavite se na neki od poslova iz naše ponude i zaradite sebi džeparac za leto!

Izvor: Srbija Danas

Slične vesti