Posao za koji nije potrebno iskustvo: Da li biste radili kao kuvar?

posao za koji nije potrebno radno iskustvo
0

Posao za koji nije potrebno iskustvo – kuvari su sve traženiji ne samo kod nas i u regionu već i u inostranstvu. Zbog čega je tako velika potražnja za kuvarima, kako izgleda jedan njihov radni dan i gde se prijaviti za ovaj posao; o svemu tome smo naširoko pisali u našem tekstu.

Koliko kuvari zarađuju

Kuvar bez iskustva može da zaradi u Srbiji oko 50.000 dinara. 

Što više znate bićete bolje plaćeni, pa tako oni koji imaju nešto iskustva zarađuju između 60 i 70.000 dinara i ta suma vremenom raste. Ukoliko govorimo o platama u regionu, u Hrvatskoj je na primer plata šefa kuhinje između 1.600 i 2.600 evra, u zavisnosti od uslova rada i renomea restorana.

Iznenađujuća situacija na tržištu

Situacija na našem tržištu je takva da se za posao kuvara niko “ne otima”. Kuvari se već duže vreme nalaze na listi deficitarnih zanimanja. Početnici očekuju bolje uslove budući da je potražnja velika. Tokom letnje sezone u Srbiji je teško pronaći kuvare, jer veliki broj njih odlazi na hrvatsko ili crnogorsko primorje. 

Druga strana medalje

Kako izgleda radni dan kuvara? Koliko je ovaj posao zapravo naporan? U ugostiteljstvu se tokom sezone često događa da posla ima toliko da se nema vremena za pauze. Morate biti fizički spremni i brzi.

Eksperti iz oblasti kulinarstva tvrde da je internet kriv za iskrivljenu sliku o poslu kuvara. Na televiziji vidimo nasmejane ljude koji polako kuvaju, bez žurbe, spremajući hranu za porodicu ili prijatelje. U kuhinjama restorana situacija je naravno drugačija i neophodna je dobra organizacija da bi se ispunili svi zahtevi.

Dobre strane posla kuvara

Sa druge strane ovaj posao je izuzetno kreativan, dinamičan, svaki dan nešto novo saznajete. Gosti surazličiti, baš kao i njihove želje, samim tim svakodnevno učite i isprobavate nove stvari, nove recepte i tehnike kuvanja..

Izuzetno su važni timski duh, dobra povezanost i saradnja sa kolegama. Na pripremanju jednog jela učestvuje po nekoliko ljudi i zato je važno da dobra komunikacija i dogovor budu vaši priroriteti.

 

Šta je najbitnije za osobe koje tek počinju

Kao i kod većine drugih poslova najbitnija je motivisanost, ljubav prema spremanju hrane, maksimalna posvećenost. Kod potrage za prvim poslom kada nemate radnog iskustva važna je preporuka iz škole. Kuvar iskustvo stiče radom, a vremenom do izražaja najviše dolaze njegova snalažljivost u određenim situacijama baš kao i kreativnost.

Šta se traži od kuvara u oglasima za posao

Za razliku od drugih oglasa, oni koji se odnose na kuvare i uopšteno za pozicije u ugostiteljstvu ne sadrže u sebi puno teksta niti zahteva za koje vam je potrebno vremena da ih iščitate. Sve je vrlo precizno i jasno – na primer: 

“Početak rada: Odmah.

Plata od od 55,000 do 70,000 RSD mesečno. Puno radno vreme: prva i druga smena.

1 – 3 godine iskustva.”

 

Možete proveriti slične oglase objavljene na našem sajtu i prijaviti se na neki od njih. Možda će Vam se dopasti uslovi koji se nude za pozicije pomoćnih radnika u kuhinji ili roštilj majstora koji su često vrlo dobro plaćeni. 

Ukoliko ste trenutno u potrazi za nekim drugim sezonskim poslom pretražite sve poslove na našem sajtu i prijavite se za onaj koji Vam se čini najpoželjnijim i(li) najviše odgovara vašim veštinama.

Slične vesti