Šta sve treba da sadrži kvalitetan CV

sta sve treba da sadrzi kvalitetan cv
0

Šta je prva stvar koju uradimo kada se prijavljujemo za neki posao? Slanje radne biografije i propratnog pisma. Da li ste zadovoljni CV-jem koji šaljete, da li Vam potencijalni poslodavci odgovaraju na prijave? Ukoliko Vaš odgovor nije automatsko DA, najbolje bi bilo da ispočetka prođemo kroz listu najbitnijih stvari koje bi Vaš rezime trebalo da sadrži i kako napisati kvalitetan CV.

 

Konkurencija prilikom prijavljivanja na konkurse je velika, pa će Vas kvalitetan CV izdvojiti od ostalih i odvesti do intervjua ili sledećeg kruga selekcije.

 

Poslodavci i regruteri ne čitaju, oni skeniraju CV

 

Zamislite veliku gomilu CV-jeva koju treba detaljno ispregledati. Fraze koje se ponavljaju u svakom ni na koji Vas način, ma koliko korektno zvučale, neće istaći u odnosu na druge. 

 

Dovoljno je da na samom početku biografije napravite upadljivu gramatičku grešku ili izostavite neku od važnih informacija pa da u startu budete “otpisani”. 

 

Koje su to informacije koje svaki CV mora da sadrži

 

Lični podaci

 

Prilikom navođenja osnovnih podataka ne zaboravite da Vaš CV mora da sadrži:

 

  • Ime i prezime
  • E-mail
  • Broj mobilnog telefona
  • Trenutnu adresu stanovanja

 

Fotografija je takođe važna, potrudite se da na njoj izgledate profesionalno i pristojno.

 

Radno iskustvo

 

U okviru radnog iskustva navedite kompanije u kojima ste radili, opišite tačno poziciju na kojoj ste radili i Vaša konkretna zaduženja. Krenite unatraške, najpre stavite poslednje radno mesto pa idite dalje ka prvom radnom iskustvu. Navedite one poslove koji su relevantni za poziciju za koju se prijavljujete u datom momentu.

 

Ukoliko nemate radnog iskustva ili ga imate malo, raspišite se o svemu što ste radili – možete navesti prakse ili volonterski rad. Volontiranje u bilo kojoj organizaciji može biti poen više za Vas, obavezno takvu informaciju ubacite u CV.

 

Obrazovanje

 

Kada je obrazovanje u pitanju najpre navodimo fakultet (ukoliko je kandidat fakultetski obrazovan), zatim idemo korak unazad na srednju školu uz obavezne nazive obrazovnih ustanova, smerova, zvanja.

 

Kursevi i sertifikati 

 

Navedite informacije o seminarima i kursevima koji su relevantni za poziciju za koju se prijavljujete, da li ste stekli sertifikat, diplomu i koji je nivo stečenog znanja.

 

Znanje jezika

 

Znanje jezika od izuzetnog je značaja na brojnim pozicijama zato ne zaboravite da navedete koje sve jezike znate vrlo dobro, a koje možda poznajete (najbolje je pored jezika naglasiti nivo znanja – početni, srednji, napredni). Ukoliko imate završeni kurs jezika, navedite sertifikat i/ili diplomu kao i školu/ustanovu u kojoj ste to znanje stekli. 

 

Lične osobine

 

Pročitajte pažljivo tekst oglasa za posao pa navedite neku od traženih osobina koje je sama kompanija navela kao poželjne. Razmislite o svim onim karakteristikama koje bi bile važne za obavljanje željenog posla pa ukoliko ih posedujete i možete da ih opravdate primerima iz prakse obavezno ih izlistajte. 

 

Hobi i interesovanja

 

Iako se često dvoumimo da li je ovakva vrsta informacije poželjna, ne zaboravite da Vas Vaša interesovanja razlikuju po mnogo čemu od ostalih kandidata. Hobiji mogu ukazivati na Vašu upornost, kreativnost, posvećenost, humanost.

 

Format je važan

Format vašeg CV-ja važan gotovo koliko i sadržaj. Bitno je da CV bude pregledan, lak za čitanje. Izbegavajte da u biografiju stavljate tabele, fotografije i grafikone, oni će bespotrebno zakomplikovati stvari i dokument učiniti nepreglednim.

SAVET PLUS: Konvertujte CV u PDF format i na taj način ćete biti sigurni da je sadržaj koji ste pisali i poslali upravo onakav kakvog će ga i regruter videti.

Ukoliko Vam pisanje i formatiranje CV-ja nije jača strana možete to na jednostavan način učiniti registracijom na našem sajtu.

Ujedno ne propustite da izlistate brojne oglase za posao među kojima ima i onih za koje nije neophodno prethodno radno iskustvo.

Slične vesti